Barion Pixel

Policisztás petefészek szindróma (PCOS)

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) egy hormonális egyensúly hiány, amely akkor fordul elő, amikor a petefészkek (a petesejteket termelő és felszabadító szerv) felesleges hormonokat termelnek. Ha PCOS-e van, petefészkei szokatlanul magas szintű androgén hormonokat termelnek . Ez a reproduktív hormonok egyensúlyának felbomlását okozza. Ennek eredményeként a PCOS-ben szenvedő betegek menstruációs ciklusa gyakran rendszertelen , menstruációjuk kimarad és az ovuláció kiszámíthatatlan. Az ovuláció (anovuláció) hiánya miatt ultrahangon kis tüszőciszták (folyadékkal teli tasakok éretlen tojásokkal) láthatók lehetnek a petefészkében . A “policisztás” elnevezés ellenére azonban nem szükséges, hogy ciszták legyenek a petefészkében, hogy PCOS-e legyen.

Hány éves kortól kezdődik a PCOS?

Nők a pubertás után bármikor megkaphatják a PCOS-t. A legtöbb embert a 20-as vagy 30-as éveiben diagnosztizálják, amikor teherbe akarnak esni. Nagyobb eséllyel kaphat PCOS-t, ha elhízott, vagy ha a biológiai családjában más emberek is szenvednek PCOS-ben.

Mennyire gyakori a PCOS?

A PCOS nagyon gyakori – a reproduktív korú nők 15%-a szenved PCOS-ban.

Tünetek és okok

Mik a policisztás petefészek szindróma (PCOS) jelei?

 • Szabálytalan menstruáció: A rendellenes menstruáció a menstruáció kimaradásával jár. Erős vérzéssel is járhat a menstruáció során.
 • Rendellenes szőrnövekedés : túlzott szőrszál nőhet az arcán, vagy erős szőrnövekedést tapasztalhat a karján, a mellkasán és a hasán   Ez a PCOS-ben szenvedők akár 70%-át érinti.
 • Akne: A PCOS pattanásokat okozhat , különösen a háton, a mellkason és az arcon. Ez a pattanás a tinédzser évei után is folytatódhat, és nehéz lehet kezelni.
 • Elhízás: A PCOS-ben szenvedők 40-80%-a elhízott, és nehezen tudja megtartani a számára egészséges testsúlyt.
 • A bőr sötétedése: Sötét bőrfoltok jelenhetnek meg, különösen a nyak, a hónalj, az ágyék (a lábak között) és a mellek redőiben. 
 • Ciszták: Sok PCOS-ben szenvedő ember petefészkei nagyobbnak tűnnek, vagy sok tüszővel jelennek meg az ultrahangon.
 • Bőrcímkék: A bőrcímkék az extra bőr kis szárnyai. Gyakran megtalálhatók a hónaljban vagy a nyakában.
 • Vékony haj: A PCOS-ben szenvedők fejükön foltok hullhatnak ki, vagy kopaszodni kezdhetnek.
 • Meddőség: A PCOS a meddőség leggyakoribb oka. A nem rendszeres vagy gyakori peteérés azt eredményezheti, hogy nem sikerül teherbe esni.

Mi a PCOS fő oka?

A PCOS pontos oka nem ismert. Bizonyítékok vannak arra, hogy a genetika szerepet játszik. Számos egyéb tényező, a legfontosabb az elhízás, szintén szerepet játszik a PCOS kialakulásában:

 • Az androgénnek nevezett férfi hormonok magasabb szintje: A magas androgénszint megakadályozza, hogy a petefészkek petesejtet szabadítsanak fel, ami szabálytalan menstruációs ciklust okoz. A szabálytalan ovuláció kis, folyadékkal teli tasakok kialakulását is okozhatja a petefészkeken. A magas androgénszint aknét és túlzott szőrnövekedést is okoz nőknél.
 • Inzulinrezisztencia: Az inzulinszint emelkedése miatt a petefészkek férfi hormonokat (androgéneket) termelnek és szabadítanak fel. A megnövekedett férfi hormonok elnyomják az ovulációt és hozzájárulnak a PCOS egyéb tüneteihez. Az inzulin segít a szervezetnek feldolgozni a glükózt (cukrot), és energiát termelni. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy szervezete nem megfelelően dolgozza fel az inzulint, ami magas glükózszinthez vezet a vérében. Nem minden inzulinrezisztenciában szenvedő személynél van emelkedett glükózszint vagy cukorbetegség, de az inzulinrezisztencia cukorbetegséghez vezethet. A túlsúly vagy az elhízás szintén hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához. Az emelkedett inzulinszint még akkor is, ha a vércukor szintje normális, inzulinrezisztenciát jelezhet.
 • Alacsony fokú gyulladás: A PCOS-ben szenvedők hajlamosak krónikus, alacsony fokú gyulladásra.

A PCOS okozhat vetélést?

A PCOS megnövelheti bizonyos terhességi szövődmények kockázatát, bár a legtöbb PCOS-ban szenvedő nő képes sikeresen terhességet kihordani. A PCOS terhességgel összefüggő egyéb szövődményei közé tartozik a következők fokozott kockázata:

 • Terhességi cukorbetegség , preeclampsia és magas vérnyomás .
 • Koraszülés (születés a terhesség 37 hete előtt) vagy C-metszetű szülés elhízás, cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt.

Diagnózis

Hogyan diagnosztizálható a policisztás petefészek szindróma (PCOS)?

A legtöbb esetben nőgyógyász diagnosztizálhatja a PCOS-t a vizsgálat és a tünetek megbeszélése után. Vérvizsgálatot vagy ultrahangot rendelhetnek el a diagnózis felállítása érdekében.

 • Beszéljen Önnel a tüneteiről és a kórtörténetéről.
 • Kérdezze meg biológiai családja kórtörténetét.
 • Mérje meg a súlyát és a vérnyomását.
 • Végezzen fizikai vizsgálatot, különös tekintettel a túlzott arcszőrzetre, hajhullásra, pattanásokra, elszíneződött bőrre és bőrcímkékre.
 • Végezzen kismedencei vizsgálatot a kóros vérzés egyéb okainak keresésére.
 • Rendeljen vérvizsgálatot a hormonszint és a glükózszint ellenőrzésére.
 • Végezzen kismedencei ultrahang vizsgálatot petefészkeinek vizsgálatára, a méh nyálkahártyájának vastagságának ellenőrzésére és a rendellenes vérzés egyéb okainak megkeresésére.

Az nőgyógyász általában akkor diagnosztizálják a PCOS-t, ha a három tünet közül legalább kettő van:

 • Rendszertelen vagy kimaradt menstruáció. Néhány PCOS-ban szenvedő embernek nagyon erős vérzése van, amikor menstruációjuk van.
 • A túlzott androgének jelei, például akne vagy túlzott szőrnövekedés. Vagy egy vérvizsgálat, amely megerősíti a magas androgénszintet.
 • Megnagyobbodott petefészkek vagy a petefészkek policisztás megjelenése ultrahangon. Sok embernél nem alakul ki ciszta.

Kezelés

Hogyan kezelik a policisztás petefészek szindrómát?

Nőgyógyász, endokrinológus meghatározza a kezelést az Ön tünetei, kórtörténete és egyéb egészségügyi állapotai alapján, valamint, hogy teherbe szeretne esni. A kezelések magukban foglalhatnak gyógyszereket, életmódbeli változtatásokat vagy mindkettő kombinációját.

Ha nem tervez teherbe esni, a kezelések a következők:

 • Hormonális fogamzásgátlás: A lehetőségek közé tartoznak a fogamzásgátló tabletták , tapaszok, injekciók, hüvelygyűrű vagy méhen belüli eszköz (IUD) . A hormonális fogamzásgátlás segít a menstruációs ciklus szabályozásában, egyes formák javítják a pattanásokat és segítik a túlzott szőrnövekedést.
 • Inzulinérzékenyítő gyógyszer: A metformin a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer. Úgy fejti ki hatását, hogy segíti szervezetének az inzulin feldolgozását. Miután az inzulin kontroll alatt van, néhány PCOS-ban szenvedő ember menstruációs ciklusa javulást tapasztal.
 • Az androgének blokkolására szolgáló gyógyszerek: Egyes gyógyszerek blokkolhatják az androgének hatását. Ez segít a pattanások vagy a haj növekedésének szabályozásában. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával arról, hogy ez a kezelés megfelelő-e az Ön számára.
 • Életmódbeli változások: A tápláló étrend és az Ön számára egészséges testsúly megőrzése pozitív hatással lehet az inzulinszintre.

A rendszeres testmozgás mellett fontos a vitaminok és nyomelemek bevitele. A legjobb választás egy komplex készítmény használata

Ciklus kapszula méhpempővel javítja az egészséget és az esélyt a teherbeesésre.

LEGKERESETTEBB TERMÉKEINK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Neked milyen a potencia szinted?
Tudd meg szükséged van e potencianövelőre vagy immunerősítőre!

Töltsd ki a villám kvízd most és e-mail-ben értesítünk az eredményről!

Szólj hozzá

Töltsd le Te is ingyenesen a Káma-szutrát:
Szerelmi technikák szeretőknek

Kámaszutra e-book pdf termék

Küldjük e-mailben:

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.