Barion Pixel

Lehet sport a sex?

A sex, mint sport? Kosárlabdapálya, mint illusztráció ehhez.

A sex vajon sport? Egyáltalán van-e sportértéke a sexnek? A két kérdés az érme két oldala, hasonlóak, van közös pontjuk, átfedéseik, de mégsem válaszolhatunk rájuk ugyanúgy. A témát kezdjük egy könnyed viccel!

Középkorú férfi ül az orvosnál egy kivizsgáláson. Szokott sportolni? – Kérdezi az orvos. A sex annak számít? – Kérdezi a páciens. Igen. – Feleli megnyugtatólag az orvos. Akkor nem! – Válaszolja letörve a beteg.

Természetesen a szó hagyományos értelmében nem sport. Nincs mögötte intézményi háttér, se nemzetközi szabálykönyv és még az ókori görögöknél sem volt olimpiai versenyszám. Sportértéke viszont igenis van, hiszen ennek jelentése jóval szofisztikáltabb, úgynevezett fiziológiai. Nyílván, a sex egy olyan cselekmény, amit mindenki másképp csinál, ezért inkább hasonlítható az atlétikához, ahol különböző versenyszámokban, különböző testalkatú és tömegű emberek versenyeznek. Éppen ezért nehéz objektíven meghatározni, hogy mennyi kalóriát éget el, aki ezt a feledtébb kellemes tevékenységet űzi!

Az egyszerűség kedvéért azonban egész nyugodtan hivatkozhatunk a sexre, mint sport!

Fél kezes fekvőtámaszt láthatunk egy férfi és egy nő részéről. A sex, vajon sport?

Természetesen egy igazi szeretkezés nem két-három pornó inspirálta pózból álló, jó esetben 40 perces valami. Éppen ezért mondhatjuk, hogy ellentétben a sportágak többségével úgy, mint a biciklizés, futás, súlyemelés – a sex a legtöbb izmot megmozgató sport! Hasonlóan egy lightos edzéshez, ez akkor realizálódik, ha a sex legalább 30-45 percig vagy 1 órán át is tart. Az elégetett kcal mennyiségét nehéz megbecsülni, de feltételezhetjük, hogy ennek értéke a nőknél 70, a férfiaknál 100. A különbség abból adódik, hogy a férfiaknak átlagosan nagyobb izomtömegük van, illetve többet is mozognak az ágyban.

Attól még, hogy a sex sport, nem célszerű helyettesíteni az egyiket a másikkal!

A testmozgás teljes hiánya nem kedvez a libidónak. A sport nélküli, aktivitásszegény életmód együtt járhat a túlsúllyal, az egészségügyi problémákkal, a gyengébb állóképességgel, rossz közérzettel, energiahiánnyal, alacsony önértékeléssel, amik inkább csökkentik a szexuális étvágyat és teljesítőképességet. Ezzel szemben a mértékletes mozgás oldja a stresszt, növeli az önbizalmat, javítja a fizikai teherbírást, boldogsághormonokat szabadít fel, sokszor együtt jár egy egészségtudatosabb életmóddal, így nagyobb kedvet érezhetünk a sexre is.

Az önbizalom, a pozitív énkép egyértelműen jótékony hatással van a teljesítményre az élet minden területén. Így tehát, ha rendben van a szexuális életünk és ezáltal pozitívabban értékeljük magunkat, úgy jobb teljesítményre lehetünk képesek a sportban is. Ugyanez működik fordítva is.

Mi a helyzet a sport előtti sexszel? Mik a sex hatásai a sportteljesítményre?

Röplabdás lány hátulról. Sport előtti sex.

Van aki az önmegtartóztatásban hisz, van aki ennek az ellenkezőjében. Mi az igazság? A sport előtti 12 órában végzett szex nincs hatással az izmok teljesítőképességére. Ugyanakkor a  a férfiak tesztoszteronszintje nagyjából azonos az ejakuláció utáni napokon. Így ha egy teljes hétig absztinenciát gyakorolnak, akkor a hetedik napra a tesztoszteronszintjük akár 45 százalékkal is megemelkedhet. Ráadásul a pontos válasz nagyban függhet a kortól, az edzettségi állapottól, az anyagcserétől és még számos más tényezőtől, így nehéz lenne általános érvényű kijelentéseket tenni a felvetéssel kapcsolatban.

Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy ezek a tényezők a hobbisportolókra érvényesek igazán. Egy élsportoló hatalmas edzésszáma és jó fizikumából adódó teljesítménye nem fog mérhető mértékben visszaesni a verseny előtti sextől vagy maszturbációtól!

Az igazság ebben is talán a kettő között van, de leginkább egyéni igények befolyásolják. Egy kielégült, kiegyensúlyozott sportoló higgadtabb döntéseket tud hozni, magabiztosabban léphet pályára. Ma már pedig tudjuk, hogy a hatékony vitaminok, szakszerű felkészítés és egyéb hatásfokozó termékek mellett, ami igazán számít a sport kapcsán, az a tiszta fej!

 

LEGKERESETTEBB TERMÉKEINK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Neked milyen a potencia szinted?
Tudd meg szükséged van e potencianövelőre vagy immunerősítőre!

Töltsd ki a villám kvízd most és e-mail-ben értesítünk az eredményről!

Szólj hozzá

Töltsd le Te is ingyenesen a Káma-szutrát:
Szerelmi technikák szeretőknek

Kámaszutra e-book pdf termék

Küldjük e-mailben:

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.