Barion Pixel

Alvás és a szex így függ össze

Egy hölgy, szemkötővel a fején alszik egy ágyban. Azért mert az alvás és a szex összefügg.

A pihentető alvás fontos a sikerhez és a kiegyensúlyozott élethez. Ebben pedig a szex vastagon benne van!

Alvásra azért van szükségünk, mert az agyunk eközben regenerálódik. Ilyenkor dolgozza fel a napközben bennünket érő információkat és ingereket. Egy pihentető éjszaka után a kreativitásunk a háromszorosára nő, az alváshiány ellenben csökkenti ezt. Alvás közben a szívünk lassabban dobog és ellazulnak az izmaink: az egész testünk pihen. Az, hogy ez mennyire fontos, jól érzékelteti, hogy egész életünknek a harmadát az egészséges, pihentető alvásnak kellene kitöltenie. A szex ezzel szemben az élet dinamikus oldalához tartozik. Hogyan kapcsolódik egyik a másikhoz?

A szex és az alvás kapcsolata:

Szép nő alszik az ágyban. A jó szex egyenlő jó alvás.

Elsődleges szempontként talán az érzelmi egyensúlyt lehet felhozni. A rossz alvás során ez felborul, ami pedig közvetett módon hat ki a szexuális életre. A gyors hangulatváltások és az ügyetlenség sem a szex, sem a hétköznapi élet során nem kedveznek nekünk. Szintén a közvetett kapcsolatra utal, hogy hajlamosak vagyunk jelentősebb súlygyarapodást elszenvedni, ha rosszul alszunk. Ennek az az oka, hogy a kevés alvásra a szervezet, az étvágyat szabályozó hormonok szintjének változásával reagál.

Mivel a jó alvás nagyszerűen hat a testünkre, segít levezetni a stresszt és energiához jutni, hatására nagyobb lehet a szexuális étvágyunk.

Ennek oka, hogy jobb a kedvünk, több az energiánk, tehát nem jelent kihívást a szex fizikailag. A kimerültség, a nem alvás az ellenkezőjét okozza, levertséget, depressziót, alacsony libidót. Tehát a csukott szemes relaxáció éppen a szex előtt a leghasznosabb! Kutatások szólnak arról, hogy milyen fontos és szoros a kapcsolat az alvás és a szex (orvosi, illetve pszichológiai) között. A legkiegyensúlyozottabb kapcsolatokban ez a két örömteli dolog egy permanens spirálba kerülve fejtheti ki jótékony hatását oda és vissza egyaránt!

Sajnos azonban előfordul, hogy a párkapcsolat tagjai nem azonos időszakban alszanak. Ciklusaik mások. Ezáltal a jó szexuális élet kialakítása nehézségekbe ütközik. Természetesen egészen másról van szó, ha ezt külső, mint belső, biológiai okok idézik elő! A belső okok leggyakrabban azok, amikor az egyik fél úgynevezett éjjeli bagoly, míg a másik reggel aktívabb. Sajnos ezen rövid távon nem igazán lehet segíteni, ugyanakkor lehet közeíteni egymáshoz az aktív időszakokat és ezt természetesen nem csak a szex miatt, hanem magáért az együtt töltött időért. A külső okok eléggé triviálisak és könnyen megszűntethetőek.

Íme néhány tipp:

A legjobb, ha elkezdünk felépíteni egy rutint, ami megelőzi a lefekvést. Ez kezdődhet már a vacsorával, aztán az elpakolás, előkészületek a másnapra, zuhanyzás, fogmosás, és irány az ágy. Ezt a napi rutint a szervezet összekapcsolja az alvás, elalvás folyamatával, és már akkor megkezdi a melatonin hormon termelését. A melatonin az alvásiciklust irányító hormon. Hat a test hőmérsékletére és álmosságot okoz. A melatonin képzését a hipotalamusz vezérli a fény–sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a tobozmirigy választja ki. Sötétben termelődik, ezért a “sötétség hormonjának” is nevezik. Ezért is az éjszaka a megfeleő időszak az alvásra az ember számára!

A fentiekből következik, hogy közvetlenül elalvás előtt óvakodni kell a fényes képernyőktől és egyéb stimuláló ezsközöktől. Ilyenek például a cigaretta, alkohol, kávé, fekete tea, de akár egy izgalmasabb ,,letehetetlen” könyv is.

A rossz alvás egyenlő rossz szex. Egy férfi alszik mint akit fejbe vágtak.

Bár a fáradt ember előbb zuhan az ágyba, attól még nem biztos, hogy annak egy pihentető alvás lesz a következménye. Ugyanakkor fontos, hogy a testmozgást beépítsük a napunkba, hiszen alvás közben jelentős izomépítő műveletek játszódnak le a testben. Az edzés mindenkinek máskor kívánatos, viszont az alvás előtt három órával már nem érdemes belekezdeni, hiszen megnövekszik a pulzusszám és az adrenalin szint. A hálószoba legyen csendes, sötét, megfelelő hőmérsékletű. Ideálisnak a 19-20 oC hőmérséklet mondható, de a lényeg az, hogy mi jól érezzük magunkat. Fekhelyünk legyen kényelmes, egyenetlenségektől mentes. Lehetőség szerint keményebb matracot válasszunk, természetes anyagból, amely jól szellőzik és nem marad meg benne a nedvesség. Az ágynemű készüljön bőrbarát anyagból, a párna ne legyen nagyon magas és kemény, mert az a gerinc számára megterhelést jelent.

Tegyél meg te is mindent, hogy a szex és a minőségi alvás nálad is kéz a kézben járjon!

LEGKERESETTEBB TERMÉKEINK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Neked milyen a potencia szinted?
Tudd meg szükséged van e potencianövelőre vagy immunerősítőre!

Töltsd ki a villám kvízd most és e-mail-ben értesítünk az eredményről!

Szólj hozzá

Töltsd le Te is ingyenesen a Káma-szutrát:
Szerelmi technikák szeretőknek

Kámaszutra e-book pdf termék

Küldjük e-mailben:

Első vásárlóként a Kosár oldalon válts be a KUPON10 kuponkódot és 10% kedvezményt kapsz!

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.