Barion Pixel
Keresés

Policisztás petefészek szindróma (PCOS)

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) egy hormonális egyensúly hiány, amely akkor fordul elő, amikor a petefészkek (a petesejteket termelő és felszabadító szerv) felesleges hormonokat termelnek. Ha PCOS-e van, petefészkei szokatlanul magas szintű androgén hormonokat termelnek . Ez a reproduktív hormonok egyensúlyának felbomlását okozza. Ennek eredményeként a PCOS-ben szenvedő betegek menstruációs ciklusa gyakran rendszertelen , menstruációjuk kimarad és az ovuláció kiszámíthatatlan. Az ovuláció (anovuláció) hiánya miatt ultrahangon kis tüszőciszták (folyadékkal teli tasakok éretlen tojásokkal) láthatók lehetnek a petefészkében . A „policisztás” elnevezés ellenére azonban nem szükséges, hogy ciszták legyenek a petefészkében, hogy PCOS-e legyen.

Hány éves kortól kezdődik a PCOS?

Nők a pubertás után bármikor megkaphatják a PCOS-t. A legtöbb embert a 20-as vagy 30-as éveiben diagnosztizálják, amikor teherbe akarnak esni. Nagyobb eséllyel kaphat PCOS-t, ha elhízott, vagy ha a biológiai családjában más emberek is szenvednek PCOS-ben.

Mennyire gyakori a PCOS?

A PCOS nagyon gyakori – a reproduktív korú nők 15%-a szenved PCOS-ban.

Tünetek és okok

Mik a policisztás petefészek szindróma (PCOS) jelei?

 • Szabálytalan menstruáció: A rendellenes menstruáció a menstruáció kimaradásával jár. Erős vérzéssel is járhat a menstruáció során.
 • Rendellenes szőrnövekedés : túlzott szőrszál nőhet az arcán, vagy erős szőrnövekedést tapasztalhat a karján, a mellkasán és a hasán   Ez a PCOS-ben szenvedők akár 70%-át érinti.
 • Akne: A PCOS pattanásokat okozhat , különösen a háton, a mellkason és az arcon. Ez a pattanás a tinédzser évei után is folytatódhat, és nehéz lehet kezelni.
 • Elhízás: A PCOS-ben szenvedők 40-80%-a elhízott, és nehezen tudja megtartani a számára egészséges testsúlyt.
 • A bőr sötétedése: Sötét bőrfoltok jelenhetnek meg, különösen a nyak, a hónalj, az ágyék (a lábak között) és a mellek redőiben. 
 • Ciszták: Sok PCOS-ben szenvedő ember petefészkei nagyobbnak tűnnek, vagy sok tüszővel jelennek meg az ultrahangon.
 • Bőrcímkék: A bőrcímkék az extra bőr kis szárnyai. Gyakran megtalálhatók a hónaljban vagy a nyakában.
 • Vékony haj: A PCOS-ben szenvedők fejükön foltok hullhatnak ki, vagy kopaszodni kezdhetnek.
 • Meddőség: A PCOS a meddőség leggyakoribb oka. A nem rendszeres vagy gyakori peteérés azt eredményezheti, hogy nem sikerül teherbe esni.

Mi a PCOS fő oka?

A PCOS pontos oka nem ismert. Bizonyítékok vannak arra, hogy a genetika szerepet játszik. Számos egyéb tényező, a legfontosabb az elhízás, szintén szerepet játszik a PCOS kialakulásában:

 • Az androgénnek nevezett férfi hormonok magasabb szintje: A magas androgénszint megakadályozza, hogy a petefészkek petesejtet szabadítsanak fel, ami szabálytalan menstruációs ciklust okoz. A szabálytalan ovuláció kis, folyadékkal teli tasakok kialakulását is okozhatja a petefészkeken. A magas androgénszint aknét és túlzott szőrnövekedést is okoz nőknél.
 • Inzulinrezisztencia: Az inzulinszint emelkedése miatt a petefészkek férfi hormonokat (androgéneket) termelnek és szabadítanak fel. A megnövekedett férfi hormonok elnyomják az ovulációt és hozzájárulnak a PCOS egyéb tüneteihez. Az inzulin segít a szervezetnek feldolgozni a glükózt (cukrot), és energiát termelni. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy szervezete nem megfelelően dolgozza fel az inzulint, ami magas glükózszinthez vezet a vérében. Nem minden inzulinrezisztenciában szenvedő személynél van emelkedett glükózszint vagy cukorbetegség, de az inzulinrezisztencia cukorbetegséghez vezethet. A túlsúly vagy az elhízás szintén hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához. Az emelkedett inzulinszint még akkor is, ha a vércukor szintje normális, inzulinrezisztenciát jelezhet.
 • Alacsony fokú gyulladás: A PCOS-ben szenvedők hajlamosak krónikus, alacsony fokú gyulladásra.

A PCOS okozhat vetélést?

A PCOS megnövelheti bizonyos terhességi szövődmények kockázatát, bár a legtöbb PCOS-ban szenvedő nő képes sikeresen terhességet kihordani. A PCOS terhességgel összefüggő egyéb szövődményei közé tartozik a következők fokozott kockázata:

 • Terhességi cukorbetegség , preeclampsia és magas vérnyomás .
 • Koraszülés (születés a terhesség 37 hete előtt) vagy C-metszetű szülés elhízás, cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt.

Diagnózis

Hogyan diagnosztizálható a policisztás petefészek szindróma (PCOS)?

A legtöbb esetben nőgyógyász diagnosztizálhatja a PCOS-t a vizsgálat és a tünetek megbeszélése után. Vérvizsgálatot vagy ultrahangot rendelhetnek el a diagnózis felállítása érdekében.

 • Beszéljen Önnel a tüneteiről és a kórtörténetéről.
 • Kérdezze meg biológiai családja kórtörténetét.
 • Mérje meg a súlyát és a vérnyomását.
 • Végezzen fizikai vizsgálatot, különös tekintettel a túlzott arcszőrzetre, hajhullásra, pattanásokra, elszíneződött bőrre és bőrcímkékre.
 • Végezzen kismedencei vizsgálatot a kóros vérzés egyéb okainak keresésére.
 • Rendeljen vérvizsgálatot a hormonszint és a glükózszint ellenőrzésére.
 • Végezzen kismedencei ultrahang vizsgálatot petefészkeinek vizsgálatára, a méh nyálkahártyájának vastagságának ellenőrzésére és a rendellenes vérzés egyéb okainak megkeresésére.

Az nőgyógyász általában akkor diagnosztizálják a PCOS-t, ha a három tünet közül legalább kettő van:

 • Rendszertelen vagy kimaradt menstruáció. Néhány PCOS-ban szenvedő embernek nagyon erős vérzése van, amikor menstruációjuk van.
 • A túlzott androgének jelei, például akne vagy túlzott szőrnövekedés. Vagy egy vérvizsgálat, amely megerősíti a magas androgénszintet.
 • Megnagyobbodott petefészkek vagy a petefészkek policisztás megjelenése ultrahangon. Sok embernél nem alakul ki ciszta.

Kezelés

Hogyan kezelik a policisztás petefészek szindrómát?

Nőgyógyász, endokrinológus meghatározza a kezelést az Ön tünetei, kórtörténete és egyéb egészségügyi állapotai alapján, valamint, hogy teherbe szeretne esni. A kezelések magukban foglalhatnak gyógyszereket, életmódbeli változtatásokat vagy mindkettő kombinációját.

Ha nem tervez teherbe esni, a kezelések a következők:

 • Hormonális fogamzásgátlás: A lehetőségek közé tartoznak a fogamzásgátló tabletták , tapaszok, injekciók, hüvelygyűrű vagy méhen belüli eszköz (IUD) . A hormonális fogamzásgátlás segít a menstruációs ciklus szabályozásában, egyes formák javítják a pattanásokat és segítik a túlzott szőrnövekedést.
 • Inzulinérzékenyítő gyógyszer: A metformin a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer. Úgy fejti ki hatását, hogy segíti szervezetének az inzulin feldolgozását. Miután az inzulin kontroll alatt van, néhány PCOS-ban szenvedő ember menstruációs ciklusa javulást tapasztal.
 • Az androgének blokkolására szolgáló gyógyszerek: Egyes gyógyszerek blokkolhatják az androgének hatását. Ez segít a pattanások vagy a haj növekedésének szabályozásában. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával arról, hogy ez a kezelés megfelelő-e az Ön számára.
 • Életmódbeli változások: A tápláló étrend és az Ön számára egészséges testsúly megőrzése pozitív hatással lehet az inzulinszintre.

A rendszeres testmozgás mellett fontos a vitaminok és nyomelemek bevitele. A legjobb választás egy komplex készítmény használata

Ciklus kapszula méhpempővel javítja az egészséget és az esélyt a teherbeesésre.

OUR BEST-SELLING PRODUCTS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

What's your potency level?
Find out if you need this potency enhancer or immune booster!

Complete your lightning quiz now and we will notify you of the result by e-mail!

Add your comment

Download Kama Sutra for free:
Love techniques for lovers

Kámaszutra e-book pdf termék

Send it by e-mail:

MARKET LEADER
POTENCY ENHANCING PILLS

BOOM-BOOM 

USEFUL QUICK LINKS:

POTENCY ENHANCERS AND OTHER PRODUCTS:

(Telephone order, information request)
during working hours : Mon – Thu: 8:30 – 16:00,
Fri: 9:00 - 16:00)